55 millionar til sirkulære løysingar i norsk prosuksjonsindustri

 
 
 

SmartSirk skal støtte norsk produksjonsindustri i overgangen til sirkulære, smarte og fleksible verdikjeder.

Rett før jul fikk prosjektet tildelt 55 millioner kroner fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge gjennom Grønn Plattform-ordninga. Partnerne er nå i full sving med arbeidet.

Sammen med Brødrene Aa i Hyen/Eikefjord og West Mekan i Nordfjordeid er vi i Kunnskapsparken Vestland stolte av å representere Sogn og Fjordane i dette konsortiet. I tre år skal vi jobbe sammen med dyktige partnere fra Trondheim, Bergen og Jæren for å utvikle nye løsninger for smartere, mer fleksible og mer bærekraftige produksjonsprosesser. 

SmartSirk skal utvikle nye sirkulære forretningsmodeller, en digital informasjonsplattform, sirkulær produktdesign-metodikk og fleksible produksjonsprosesser for remanufacturing.

 Med dette skal SmartSirk bidra til å redusere mengden avfall som produseres og erstatte avfallsstrømmer med sirkulære løsninger. Det finnes allerede mange gode løsninger for resirkulering.I SmartSirk vil fokuset derfor være på å klatre høyere i avfallshierarkiet gjennom å utvikle løsninger for remanufacturing. Remanufactuirng er en type overhaling der produktet blir satt i stand til en «som ny-tilstand» igjen.

SINTEF Manufacturing leder prosjektet, og samarbeidet. Konsortiet består av en imponerende samling industri-, teknologi-, nærings- og forskningsbedrifter: Samfunns- og næringslivsforskning (SNF), Brødrene Aa, West Mekan, Haugstad Møbel, Aarbakke, Ignos, Jærtek, Robotic Innovation, Kunnskapsparken Vestland, Vekstpartner og Manufacturing Technology Norwegian Catapult (MTNC) med i samarbeidet.

 
 

Prosjektsamling hos MTNC på Raufoss

Hos Aarbakke på Jæren blir lokale fotballhelter hyllet på traverskranene.

Odd Myklebust er forskningsdirektør i Sintef Manufactuing og leder prosjektet. Han synes det er veldig kjekt å se et så sterkt engasjement fra næringslivet på Jæren og i Sogn og Fjordane for å omfavne sirkulær økonomi.

 
 

"Dette prosjektet representerer en unik mulighet for norsk industri til å gå i front i den grønne omstillingen og skape en mer bærekraftig fremtid." Legger han til.

Kunnskapsparken Vestland leder arbeidet med spredning av prosjektresultatene, med fokus på å utvikle og gjøre tilgjengelig både metodikk og pilotløsninger for andre industribedrifter.

“Vi skal invitere industrien i hele regionen til både seminarer og samarbeidsarenaer, og håper de vil la seg inspirere og se muligheter i egne virksomheter. Sogn og Fjordane, og Vestland, er ledende på industri, men skal vi holde oss relevante og konkurransedyktige, må vi gå i front i den grønne omstillingen.” Det sier Jøril Hovland, prosjektleder i Kunnskapsparken Vestland, og leder for arbeidspakken for formidling.

 

Før omvisningen fikk vi utdelt gule vester og verneutstyr.

 

Rett før påske ble det arrangert partnersamling på katapulten på Raufoss. Her gikk vi gjennom status for de ulike arbeidspakkene, gjennomførte styringsgruppemøte med Innvasjon Norges observatør, ble bedre kjent gjennom en hyggelig middag, og fikk omvisning hos Bentler.

 
 

Hos Bentler har de en 1967-modell Volvo med Bentler-bumper på utstilling. Bentler har levert støtfangere til Volvo siden 1965.

 
Lea Mylebust